Vaskemaskine test

Vaskemaskine test

Hvilken vaskemaskine er den bedste i test? Og hvilken vaskemaskine passer bedst til mit behov? Begge spørgsmål er hyppige spørgsmål blandt danske forbrugere, da det ofte kan være svært at gennemskue hvilken vaskemaskine man skal købe. Én slags vaskemaskine test kan anbefale én maskine, en anden vaskemaskine test kan anbefale en helt anden. De mange produkt tests skaber i mange tilfælde mere forvirring end gavn, og dette har Nemtest.dk tænkt sig at råde bod på. Vi har udarbejdet en overskuelig og konkret vaskemaskine test, som kan hjælpe dig med at finde ud af hvilken maskine som passer til præcis dit behov. Vi mener ikke, at en vaskemaskine testvinder nødvendigvis er det bedste køb for dig, da dit behov kan ligge et helt andet sted. En typisk vinder af en vaskemaskine test, er en vaskemaskine som har stor kapacitet, lavt energiforbrug, effektiv vask og lignende. Dette kan selvfølgelig være dejligt at have, men effektiviteten og kvaliteten af maskinen afspejler sig naturligvis også i dens pris. Behovet for en sådan maskine er der jo ikke nødvendigvis, og er man f.eks. eneboer med en lille mængde vasketøj på ugentlig basis, er det bedste køb helt klart ikke en stor og kraftig vaskemaskine. Følg med i vores vaskemaskine test nedenfor, hvor vi udpeget forskellige vaskemaskiner, til forskellige behov. I testen af vaskemaskinerne er der taget højde for en masse forskellige faktorer og hvilke mere præcist det er kan du læse nedenfor.

Gode råd til dit køb af vaskemaskine

Vaskemaskinen er i dag et normalt syn i de danske hjem, og for mange husholdninger har den også stor betydning i hverdagen. Uden den kan det hurtigt gå hen og blive besværligt at få vasket sit tøj, og så må man ty til alternativer som for eksempel at slæbe sit vasketøj ned til en møntvask. Fordi vaskemaskinen er så almen blandt de danske husholdninger, findes der også et hav af forskellige modeller, mærker og typer. Det brede udvalg gør dog også, at det kan være overvældende og svært at finde den helt rigtige.

For at hjælpe dig i din søgen på den perfekte vaskemaskine har vi her en masse køberåd og overvejelser, som vil være gode at gøre sig, inden man køber sin vaskemaskine. For selvom dens primære funktion er at vaske tøj, kan sådan en maskine indeholde mange flere funktioner. Derudover ville det være spild af tid og penge at købe en vaskemaskine, der ikke kan leve op til dig og din husstands behov.

Størrelse og kapacitet

Først og fremmest skal man tænke på, hvor mange mennesker, der skal bruge vaskemaskinen. Er din husstand stor, så nytter det ikke noget at købe en kompakt vaskemaskine og omvendt. Derudover spiller det en vigtig rolle, hvor tit du vasker tøj. Her kan du læse om de forskellige typer og størrelser, som vaskemaskiner fås i.

Vi starter med den mindste: den kompakte vaskemaskine, som også tit er den billigste. Denne vaskemaskine kan vaske 3-4 kg tøj, og har begrænsede funktioner og vaskeprogrammer. Dog er den lille, billig og kan oftest stables oven på andre møbler eller hvidevarer. Har man en lille husstand, meget lidt plads eller et beskedent forbrug er denne kompakte vaskemaskine måske lige dig.

Videre har vi de mest almindelige vaskemaskiner, nemlig ”fuld-størrelse”. Denne maskine kan normalt holde til en ladning på 6 kg, mens nye og større modeller af samme slags kan holde til 7 kg. Vasker du tøj 4-6 gange om ugen er denne type nok noget for dig. I langt de fleste modeller har denne type vaskemaskine også et passende og fornuftigt udvalg af vaskeprogrammer. Selv en stor familie kan godt nøjes med sådan en vaskemaskine.

Sidst har vi de store vaskemaskiner, som du kun skal købe, hvis du har en meget stor familie eller vasker mere end seks gange om ugen. Denne type vaskemaskine kan typisk klare en ladning mellem 8 og 10 kg.

Front- eller topladning?

De fleste vaskemaskine er udstyret med en dør i fronten. På den måde kan vaskemaskinen stå under en disk eller andet, og på den måde passe fint ind i indretningen. Dog betyder det også, at vaskemaskinen kræver lidt mere plads i bredden og der må heller ikke stå noget i vejen foran.

Så er der nogen vaskemaskiner, der har åbning i toppen. Det vil altså sige, at man lader vaskemaskinen oppefra, hvilket kan være meget pladsbesparende. Derudover slipper du for at bukke dig ned, som med den forbetjente vaskemaskine. Dog er det oftest den frontbetjente vaskemaskine, der har mest kapacitet, da denne type er lidt mindre. Bor man i lejlighed eller har lidt plads, kan det være en god løsning at købe en topladning.

Vaskeprogrammer

En vaskemaskine skal naturligvis have de grundlæggende vaskeprogrammer, for at kunne vaske det mest normale tøj. Dette inkluderer for eksempel bomuld, uld og delikat tøj og materiale. Du kan selv se, hvilken indstilling og vask dit tøj skal have, ved at læse vaskeanvisningen i tøjet. På den måde ødelægger du ikke dit tøj og bevarer størrelsen. De fleste vaskemaskiner indeholder følgende programmer: bomuld, syntetisk, delikat, uld, håndvask, hurtig vask og forvask.

Vaskemaskine tests

Andre programmer

Så er der nogen vaskemaskiner, der kan lidt mere end andre. Dette kunne for eksempel være de miljøvenlige vaskemaskiner, der tillader dig at vaske med omtanke. Et af disse programmer er reduceret ladning, der kun fylder tromlen op med halvt så meget vand. Denne funktion er super effektiv, hvis man ønsker at vaske en lille ladning, og den sparer dig for vand og el. Et andet program er temperaturkontrol, der lader dig vælge en endnu lavere temperatur til din vask for at skåne miljøet. Det går dog ikke den anden vej med højere temperaturer, så du uheldigvis kommer til at ødelægge dit tøj. Dette program har i øvrigt ingen betydning for vaskens varighed.

De andre programmer, som ikke er lige så miljøorienterede, men mere praktiske er bl.a. forsinkelse, skyllestop, dræning og centrifugering.

Forsinkelsen lader dig bestemme, hvornår vaskemaskinen skal køre. Det kan være meget smart, hvis man eksempelvis ønsker at den kører om natten eller mens man er på arbejde.

Skyllestop-programmet opbevarer tøjet i rent vand inden det bliver centrifugeret. Dette kan reduceret krølningen i tøjet.

Dræning er en anden løsning i forhold til centrifugering, i tilfælde af, at man ønsker at hænge sit tøj til tørre i stedet.

Og sidst har vi centrifugeringen, som har til formål at presse vandet ud af tøjet og dermed hjælpe med at tørre det hurtigere.

De fleste vaskemaskiner har to hastigheder, nemlig 1,000-1,800 rotationer pr. minut til bomuld og 400-800 rotationer pr. minut til syntetisk og delikat stof. Du kan med fordel investere i en vaskemaskine, der har god centrifugering, da det er billigere og mere skånsomt end at tørretumble tøjet. På sigt kan det altså gå hen og spare dig penge.

Nogen vaskemaskiner kan også tilbyde dig damp- og strygeletprogrammer, der hjælper dig med at reducere behovet for strygning.

Vaske og tørremaskine i ét

Har du ikke så meget plads, eller tid for den sags skyld, kan man også finde vaskemaskiner med en tørremaskine oven i. Denne kombination ses ofte hos børnefamilier, da den sparer tid og plads. På trods af dette bruger maskinen meget energi, og den hindrer dig i at vaske tøj efter hinanden.

Energieffektivitet

Når du køber en vaskemaskine er det vigtigt, at du skænker energieffektiviteten en tanke, da den i sidste ende kan spare dig eller koste dig dyrt. En vaskemaskine er nemlig altid mærket, så du kan se, hvilke modeller der er energivenlige. Disse energimærker går fra A til G, og en ekstra god vaskemaskine kan endda have plusser ved siden af.

Det er anbefalet at købe en vaskemaskine med minimum A mærkning, da den er mest effektiv for færrest penge. På den måde kan du også vaske med god samvittighed.

Vaskemaskine test 2019

Støjniveau

Alle vaskemaskiner vil naturligvis give lyd fra sig, men det kan variere hvor meget den støjer. Skal din vaskemaskine stå et sted, hvor den kan genere, for eksempel ved siden af et soveværelse eller en stue, kan det være en god idé at tjekke energimærkningen. Nogen producenter er gode til at skrive vaskemaskinens støjniveau ned, mens andre har undladt det. Står der intet på din vaskemaskines energimærkning kan du eventuelt søge på internettet og læse andre brugers vurdering og erfaring.

Vi håber at have gjort dig klogere på, hvilken vaskemaskine du skal vælge, samt besvaret de spørgsmål du har måtte have. Er du stadig i tvivl om noget eller har spørgsmål, så skriv endelig til os i kommentarfeltet nederst på siden. Tak fordi du læste vores vaskemaskine test, og held og lykke med dit køb.

Læs også vores anmeldelse af forskellige opvaskemaskiner.